Tillbaka  
 

Om laborationerna

Laborationerna har jag till stor del utvecklat själv, vissa har jag omarbetat och anpassat utgående från inhemska eller utländska förlagor.

För att underlätta användnigen av anvisningarna finns här kommentarer till vissa av laborationerna, resultat (facit), vanliga fel.

Organismernas mångfald
Cellen
Biokemi
Genetik
Evolution
Ekologi
Växter
Människan

Organismernas mångfald

Svampar och svampsporer
Det är nyttigt för eleverna att använda alla sinnen för att lära sig svampar (och också växter) sådana minnen kan sitta bra. Det är inte farligt att beröra och lukta på svamp, även om den skulle vara giftig. Det är ändå bra att påminna eleverna om att tvätta händerna efter lektionen.

Gör din egen surkål
Eleverna kan upprepa detta experiment hemma i större skala, för tillverkning av riktig surkål går till på samma sätt. Då ställer man kärlet svalt efter det att syrningsprocessen kommit igång. Surkål håller sig bra till exempel på en balkong över vintern.

Höinfusion och toffeldjur
Höinfusionen "dör" ganska snart och innehåller då mest bakterier och luktar illa, mest rörelse finns där efter några dagar. Lika mycket rörelse finns det i planktonprover.

Artbestämningsnycklar
Målet med den här laborationen är att eleverna skall öva sig att klassificera. Det finns många olika sätt att öva detta, man kan använda snäck- och musselskal och dylikt. Det svåra är att begränsa kriterierna så att klassificeringen kan följas av en annan grupp. Färska höstlöv är utmärkta för denna övning.

Odla bakterier från omgivningen

Desinficering av händerna
Vid alla mikroblaborationer är det viktigt att arbeta så att inte bakterier oavsiktligt kommer in i odlingen, resultatet blir då svårt att tolka.

Det växer mer bakterier på det område man rört efter att ha tvättat händerna, tvålen lösgör inte bara smuts utan även bakterier.

Bekämpning av bakterier
Mögelostarnas mögel är besläktat med det mögel som producerar penicillin, möglet hindrar konkurrenter (bakterier) från att utnyttja osten som näringskälla. Ägg förvaras i naturen ofta länge och varmt utan att ta skada.

Cellen

Studera växt och djurceller i mikroskop
Det är kanske lätt att använda epitelium från lök för att visa växtcellerna struktur, men eftersom dessa celler saknar kloroplaster är de inga typiska växtceller. Mnium-mossor växer allmänt i skogen och tål bra att sparas utomhus eller en tid i kylskåp. Mossans celler är fullpackade med kloroplaster.

Plasmolys av växtceller
Hudceller från rödlök ser ut som en tegelvägg om preparatet är bra, om det inte ser ut som det borde skall eleverna inte försöka framkalla plasmolys, de blir bara frustrerade av att inte se något i ett för tjockt preparat. De vita håligheterna mellan cellvägg och cellmembran är fyllda av sockerlösningen eftersom cellväggen är genomsläpplig för den, osmosövning

Övning: Djur- och växtcellens struktur och funktion
Detta är en papperslabb/övning för att förstärka inlärningen av hur organellerna ser ut och vilken deras funktion är. Övningen i Organellernas utseende och funktion kan användas som förhör. Båda dessa övningar kan med fördel tas innan man tar itu med tolkningen av den elektronmikroskopiska bilden av en cell (Vetenskapliga avbildningar).

Gör en vetenskaplig avbildning av en cell
Eleverna behöver använda läroböckernas bilder av celler för att kunna tolka den elektronmikroskopiska bilden.

< Till början av sidan>

Biokemi

Trötta tulpaner
Laborationen fungerar bra med rätt sorts tulpaner, dessa tulpaner finns inte alltid att köpa. Tulpaner från den egna trädgården är ofta lämpade för experimentet.

Stärkelse i växter och material
Det är skäl att diskutera vad stärkelse är och dess uppgifter i växterna innan arbetet inleds. Stärkelse är ingrediens i många livsmedel, läs innehållsförteckningarna. Stärkelse ingår i många olika papperskvaliteter.

Osmos i potatis
Laborationen kräver inte komplicerad utrustning men kräver en viss omsorgsfullhet och tålamod av eleverna. Om potatisen är mycket hård är det svårt att skära skivor med osthyveln, bäst lyckas det med litet vissna potatisar. Testa sorten innan laborationen.

Enzymfunktionen i olika slags celler
Den här laborationen undersöker var (i levande celler) det finns enzymer. Det är därför av betydelse att eleverna besvarar frågorna i slutet av laborationen.

Faktorer som påverkar enzymernas aktivitet
Det finns olika faktorer som inverkar på enzymernas funktion. I denna laboration är enzymkällan och enzymkoncentrationen hela tiden densamma, men deras funktionsduglighet och omgivande faktorer varierar.

Osmosens hastighet i cellmodeller
Denna laboration är utmärkt för att den i allmänhet ger ett entydigt resultat som är lätt att omvandla till grafer. Jag använder oftast 6 lektioner för denna laboration, 2 timmar går till att skriva hypotes och ställa igång laborationen, blanda lösningar m.m.. Själva laborationen kräver oftast fulla två timmar för att eleverna skall få tillräckligt många mätningar. De flesta eleverna klarar inte utan vidare av att göra grafer av resultaten och att skriva rapport, 2 lektioner.

< Till början av sidan>

Genetik

Pojke eller flicka

Mitos i färdiga preparat
Många tillverkar sina egna preparat för studier av celldelningar. Om man vill vara säker på att få se alla skeden av celldelning är det säkrare att ha färdiga preparat. Det är anafasen (när kromosomrena rör sig från ekvatorn till polerna) som det finns minst av och de olika stadierna av profas som det finns mest av. Anafasen sker alltså snabbast.

Gör en karyotyp
Personen är en pojke med Downs syndrom och vissa andra kromosomavvikelser, eleverna skall namnge mutationstyperna.

Variation i populationer: kottar
Denna laboration kräver att man en gång gör sig mödan att samla kottar, sedan kan de återanvändas. Det är nyttigt för eleverna att räkna ut och se vad standardavvikelse är, dessutom är det lätt. Det är bra att ha kottar från olika populationer, standardavvikelsen blir då olika mellan grupperna vilket kan leda till diskussion.

< Till början av sidan>

Evolution

Evolutionen hos håriga larver
Denna laboration går snabbt att utföra, passar även på gymnasiet. Evolutionsprocessen blir tydlig. Larver och habitat kan återanvändas. Piprensare i olika färger fås från hobbyaffärer.

Försvinner letala alleler?
I det här experimentet går det inte att helt eliminera de letala allelerna (udda antal pärlor). I experimentet blir populationen mindre med tiden, det är sällan så i naturen, i naturen kan avkomman vara större än en per förälder, ingen immigration/emigration. Det förväntade förhållandet mellan genotyperna är 1:2:1. De billigaste pärlorna är rörformade små plastpärlor i många olika färger som man kan köpa i hobbyaffärer. Man behöver bara en gång sortera enligt färg, en flaska med pärlor räcker för en hel klass.

Multipla alleler och evolution
Visar en mer verklighetstrogen frekvensförändring än det föregående experimentet. I naturen förblir populationerna i allmänhet lika stora, vissa individer har bättre gener och överlever, mer avkomma (nya pärlor). Eftersom det i det här experimentet kan tänkas ske en immigration (nya pärlor) kommer de letala allelerna sannolikt inte att elimineras.

amylasaktiviteten i saliv
Utgående från det givna materialet kan man sluta sig till att både den aktuella dieten och ärftliga faktorer påverkar mängden amylas i saliven. Tilläggsuppgifterna ger i alla fall antydan om att det främst är generna som anger amylasens grundnivå, dieten påverkar endast i mindre utsträckning.

< Till början av sidan>

Ekologi

Näringsvävarna
Det är nyttigt för eleverna att repetera vad djuren egentligen äter, det finns mycket felaktiga uppfattningar. Näringsväven som bildas av djuren i denna väv kan bilda fem nivåer, organismen skall befinna sig på den nivå där den som högst kan vara, på basen av sitt födoval. Det finns många rätta lösningar. Lågstadieleverna kan behöva lämna bort en del organismer, instruktionerna, Vem äter vem i skogen? är enklare.

Gör en skogskartering
Denna övning kan utföras även på vintern. Om man kombinerar skogskarteringen med undersökning av växtrutor och med att göra ett herbarium blir det en projekthelhet

Tillverka din egen höjdmätare/hypsometer och mät trädhöjd
Höjdmätarna kan återanvändas när man en gång har dem färdiga, man kan använda dem till många olika mätningar.

Beräkna en populations storlek
Denna övning kräver pärlor av två färger, enkla plastpärlor fungerar bra. Resultatet blir mera pålitligt om populationen är liten och de fångade organismerna är många, resultatet kan variera ganska mycket. Metoden används inom ekologin bland annat för att bestämma populationsstorleken hos sorkar.

< Till början av sidan>

Växter

Herbarium på tre sätt

Vad beöver frön för att gro?
Krassefrön behöver vatten, syre och värme för att gro, vissa frön behöver dessutom ljus m.m.. Burk C borde bli syrefri och ingen groning skall äga rum. Detta lyckas inte alltid utan kemikalier, använd därför ganska mycket frön och små burkar.

Undersök växtligheten i en ruta
Traditionell växtkartering, artkännedomen är ofta ett problem, välj ett område med få arter utan slitage. Det är skäl att repetera växterna innan man går ut.

Vad kostar ett träd?
Praktisk matematik. Eleverna blir i allmänhet förvånade över värdet. Det är skäl att påminna dem om att det finns en massa saker som kostar också när man avverkar.

Faktorer som inverkar på fotosyntesen

Separering av fotosyntetiska pigment
Det går bra att använda nässlor och andra växter för experimentet, för att få ett bra resultat är det skäl att försöka få växtmassan så torr som möjligt, låt vattnet rinna av innan man tillsätter aceton. Frusen spenat rinner av lämpligt när den tinar på hushållspapper. Det går att använda provrör i stället för E-kolv men pappersremsan tar ofta i rörets vägg och resultatet blir inte lika snyggt. Eleverna lär sig en bra arbetsmetod.

Cellandning hos groende ärter
Frön behöver syre för att gro och avger då koldioxid. Koldioxiden är en tung gas, det är därför flaskorna skall ligga så att inte ärterna kvävs. Värme avges i cellrespirationen (j.fr. egenvarma djur och komposter). Om flaskan med kokta ärter blir varm beror det på att där har börjat växa bakterier, egentligen skall flaskan vara kall, liksom flaskan med de kvävda ärterna.

< Till början av sidan>

Människan

Undersök lukt- och smaksinne
Inget av det som ingår i experimentet är skadligt att svälja. Endel tycker att vitlök är äckligt, men man får inte speciellt mycket av den i sig. Vätskorna skall se likadana ut så att man inte kan fuska.

Människans reaktionstid
Linjalen bör vara tillräckligt lång (40 cm) så att man får ett resultat i alla försök. Inga instrument behövs för den enkla reaktionsövningen. En förlaga till reaktionssticka ingår i instruktionerna till mätningen av reaktionshastigheten, det finns också färdiga reaktionsstickor att köpa.

Bestäm din blodgrupp

Min biologi
En övning där det bra går att lägga till olika övningar, också sådana som ingår i detta kompendium, till exempel blodgruppsbestämningen, här finns bilder i färg som gör tolkningen lättare för eleverna, man kan ha bilden på OH.

Undersök ditt synfält
När man testar synen på detta sätt blir det klart att det första man ser i ögonvrån är rörelse, sedan form och sedan färg, färgerna uppfattas också olika bra.

Sjikdomars inverkan på urinets sammansättning
Bra övning för slutledningsförmåga, gymnasiet. Man kan diskutera vilka andra sjukdomar som kan diagnostiseras med hjälp av urin.

Dissektion av grisorgan
Det här arbetet baserar sig på de organ som man får köpa från slakteriet HK. Det är förstås bättre att använda inälvor från djur där hjärtat har kunnat bevaras intakt. Det är skäl att se till att eleverna rapporterar till läraren eftersom det i detta fall sällan skrivs någon rapport.

< Till början av sidan>