Organellfunktion
Biologi 1
Biologi 2
Biologi 3
Biologi 4
Biologi 5
Biologi 47

Startsida
Biologi startsida

Tillbaka

Mitokondrie: Mitokondriens viktigaste uppgikt är att bilda ATP genom cellandningen, cellrespirationen. Vid cellandningen behövs syre, då sönderdelas glukos (C6H12O6) och frigörs 48 molkyler ATP och sex molekyler vatten, och sex molekyler koldiovid. Mitokondrien omges av två membran och innehåller en ringformad kromosom.

Kromosomer: Kromosomerna består av DNA (deoxyribonukleinsyra) och protein. I kromosomerna finns gener som kodar för individens egenskaper.

Peroxisom: Vid cellandningen uppstår väteperoxid som är skadligt för cellen. I peroxisomen finns ett enzym, katalas, som sönderdelar väteperoxiden till syre och vatten.

Slätt endoplasmatiskt nätverk (sER): Det släta endoplasmatiska nätverket står för en stor del av transporten inom cellen. Här bildars också nytt membran.

Grynigt endoplasmatiskt nätverk (rER):Det gryniga endoplasmatiska nätverket är bgynigt då ytan är täckt av ribosomer. Liksom sER är transporten en viktig uppgift. Ribosomerna som finns på ytan bildar proteiner in i rER och de transporteras sedan vidare till t.ex. golgiapparaten.

Golgiapparat: I golgiapparaten förpackas cellens exportprodukter. Här sker också en kemisk behandling av proteiner, så att de får sin slutgiltiga form och funktion.

Ribosomer: Ribosomerna står för proteinsyntesen. De ribosomer som finns i cytoplasman producerar proteiner för cellens eget behov. Ribosomerna består av två delar.

Cellmembranet: Cellmembranet fungerar som "tull" för de ämnen som passerar ut och in i cellen. Membranet har också receptorer (mottagare) för signaler från omgivningen. Cellmembranet består av fosfolipider och proteiner.

Nukleol: Nukleolen består av råmaterial för molekyler somm transporterar information i cellen RNA, rna liknar DNA.

Centriol: Centriolen har sin viktigaste uppgift i samband med celldelningen. Inför celldelningen delar den sig och från den utgår fibrer som drar kromosomerna ät varsitt håll i cellen.

Cytoplasman: Cytoplasman består mest av vatten. Det är här de flesta kemiska reaktionerna äger rum.

Lysosomen: Lysosomen är en vesikel som innehåller enzymer som knan bryta ned gamla orgenerrel och matpartiklar.

Cellskelett: Cellskelettet består av proteinfibrer som gör det möjligt för cellen att röra sig (muskelceller) eller att bibehålla sin form.

Vesikler: Det finns olika slag av vesikler i cellen, de fungerar som transportkärl, från cellmembranet med mat till vesikler som innehåller enzymer till exempel.

Kärnmembranet: Kärnmembranet är dubbelt och har porer omgivna av proteiner. Kärnmembranet skyddar och samlar kromosomerna och kontrollerar passagen av material ut och in i cellen.

Kloroplast: Kloroplastens funktion är att sköta fotosyntesen. I fotosyntesen omvandlas ljusets energi till kemisk energi bunden i glukos. Råmaterialrt för fotosyntesen är koldioxid och vatten. Kloroplasten är omgiven av tre membran. Kloroplasten har en egen kromosom.

Cellvägg: Cellväggen består av cellulosa. Dess funktion är att skydda cellen och ge form. Cellulosan släppe igenom vatten, men ofta är cellulosan impregnerad med lignin som gör cellväggen vattentät.

Vakuolen: Vakuolen innehåller cellsaft. I unga celler är vakuolen liten, men i äldre celler kan vakuolen uppta en stor del av cellen volym. Cellsaften innehåller syror och socker och färgämnen.

   
   
©Margareta Ehnberg 11.04.2005